Har du hittat en katt?

Hittekatt

Om du har hittat en akut sjuk eller skadad katt - ring smådjurskliniken på Ultuna, telefon 018-67 26 80. Akutmottagningen har öppet dygnet runt.

Gäller det vanvård av djur - ring djurskyddsinspektören på Länsstyrelsen, telefon 010-223 31 10. Information gällande anmälan om bristande djurhållning kan du läsa här. Observera att en anmälan kan vara anonym. I akuta djurskyddsfall hänvisar vi till Polisen, telefon 114 14

 Om du har hittat en katt som du tror är hemlös ber vi dig göra följande:

  • Fråga runt i området där katten hittades, om någon där äger katten.
  • Kontrollera om katten har en id-märkning tatuerad i örat. Märkningen kan kontrolleras via Kennelklubbens kattägarregister och hos SVERAK. Observera att detta är olika register, dvs katten bör eftersökas i båda.
  • Katten kan också vara id-märkt med ett chip i nacken. Detta kan veterinär, polis eller katthemmen kostnadsfritt kontrollera med en scanner.
  • Anmäl katten som upphittad hos Polisen, telefon 114 14 eller via polisens mail-tjänst.
  • Anmäl katten som upphittad på den nationella databasen VILSE.NU. Här kan du även söka för att se om katten anmälts som bortsprungen.
  • Sätt upp lappar i området där katten hittades.

Om inte ägaren hittas, kontakta föreningens hittekattsgrupp, i första hand via e-post till hittekatt@samvetet.com. Detta är det snabbaste sättet att både nå oss och få svar på ditt ärende. Glöm inte uppge ditt telefonnummer så att vi kan kontakta dig! Du kan även nå oss på telefon 076-342 84 02 (endast mellan kl 9-10). Vänligen observera att hittekattsärenden endast ombesörjs av hittekattsgruppen.

Tack för att du bryr dig om katten!
Avliden katt

Om du hittat en avliden katt - kontrollera alltid först att katten verkligen är avliden och inte andas, annars ska den självklart under vård så snart som möjligt!

Ta katten till en veterinär! Veterinärer tar emot kroppen, kontrollerar eventuell märkning samt tar kontakt med ägaren -  kostnadsfritt. Om en katt hittas död i Uppsala stad, till exempel i ett bostadsområde, ska polisen kontaktas på tel 114 14. Observera dock att polis endast i undantagsfall tar hand om en avliden katt. 

Om katten ligger vid en större väg, där det kan vara svårt att stanna, ska Trafikverket kontaktas på telefon 0771-921 921.

För att själv hjälpa till med identifieringen kan du göra följande - titta efter halsband med kontaktuppgifter, knacka på hos närliggande hus och fråga om de känner till katten, kontrollera öronmärkning och söka efter ägaren (se ovan), annonsera i sociala media. Du kan även kontrollera på VILSE.NU om katten eftersökts där samt själv lägga upp en annons (gratis) att du hittat en avliden katt och var.

Tack för att du behandlar katten med respekt! Kom ihåg att ovissheten är det värsta för kattägare vars katt inte kommer hem igen!

blobcat_colored_9cat_love_2cat_lovecat_sick_4cat_sick_5cat_sickcat_sponsorcat_support_2closeexampleeye_2eyefacebook_2facebookfillerheart_3heart_2heartinstagram_2instagramlikemenu_2menu_4menupixneyswishqrtop_wavetwitter_2twitter