In-nätning av balkong

Här finns en beskrivning på hur man gör för att näta in en balkong så att inte katter kan smita ut. 

Innan du börjar, kontrollera alltid med din hyresvärd eller bostadsrättsförening om du får näta in din balkong. Och observera att även om innätning är tillåten så får man vanligtvis inte borra och skruva i husets fasad!

Här kan du ladda ner beskrivningen.


Först bygger man en ram av reglar. Hela innätningen blir säkrare och stadigare med en ram och det är lättare att fästa nätet på balkongen om man först fäster det på ramen. Ramen behöver vara så stabil så att en katt inte kan pressa sig mellan ramen och väggen och på så sätt ta sig ut.

En ram gjord av träreglar är fördelaktigt då det är lätt att kapa reglarna i lämpliga längder. Nätet ska fästas i regeln med hjälp av häftpistol (typ Rapid) och häftklamrar. 

Lämpligt trävirke är en 45 X 45 mm regel som finns att köpa på ett vanligt byggvaruhus. Om man vill så kan man måla eller lackera träet innan nätet fästs. 


Reglarna fästs mot varandra med vinkeljärn (vinkelbeslag). Passande järn till 45 mm reglar är järn som är 35 mm breda och 50 mm långa. Dessa finns att köpa på ett vanligt byggvaruhus men också på Biltema, Clas Ohlson etc.

Ramarna ska vara så stora att de når tätt intill husväggen och mot taket på balkongen, dvs det får inte finnas någon glipa mellan ram och husvägg/tak.

Det nät som är bäst att använda är ett så kallat svetsat metallnät (putsnät), detta finns också att köpa på byggvaruhus. Även vissa plastnät kan användas men kom ihåg att många katter är benägna att gnaga på ett nät. Därför ska inte ett nät som är gjort av plast rakt igenom väljas, utan ett plastnät med metallkärna. Bra plastnät med metallkärna finns av märket Allox - den typ som rekommenderas heter "Fensanet". Vissa nät som finns att köpa från djuraffärer (kattnät) har också metallkärna men långt ifrån alla. 

Observera att den typ av metallnät som vanligen kallas hönsnät är inte tillräckligt bra eftersom de snabbt åldras och blir sköra. Inte heller kompostgaller går att använda, då det har för stora maskor.

När ramen är färdig är det enklast att fästa nätet medan ramen ligger på ett golv.

Nätet ska fästas på insidan av ramen, dvs in mot själva balkongen, så att det går enkelt att reparera om det lossnar i någon kant.

Klamrarna sätts på plats med en häftpistol och ska vara minst 8 mm (djupet som går in i träet). De ska sitta med max 30 mm mellanrum. Om klamrarna inte tränger in fullständigt i träet så går det att slå in dom med en hammare.

Nät liggande

Om bredden på nätet inte räcker till så går det att sy ihop två nät med 0,7 mm galvaniserad järntråd, så att det blir större.

Det går även att göra flera mindre nätramar som man sedan fäster ihop. Detta kan vara bra när man tex behöver täcka ett hörn.

Skarvat nät

Ramarna skruvas mot varandra med vinkeljärn. Vill man inte skruva ihop ramarna så kan de fästas mot varandra med kraftiga väderbeständiga buntband (de brukar vara svarta).

Ramar i rad

 Det går också att göra ett tak av en ram klädd med nät. Taket placeras ovanpå de övriga ramarna och fästs med kraftiga väderbeständiga buntband eller med vinkeljärn. 

Montering av ramar

Färdig bur

Färdig nätbur. Den färdiga nätburen förankras med fördel i balkongräcket med hjälp av väderbeständiga buntband. 

Nätbur på balkong

Nätburen på en balkong.

blobcat_colored_9cat_love_2cat_lovecat_sick_4cat_sick_5cat_sickcat_sponsorcat_support_2closeexampleeye_2eyefacebook_2facebookfillerheart_3heart_2heartinstagram_2instagramlikemenu_2menu_4menupixneyswishqrtop_wavetwitter_2twitter