Bli akuthem

Våra akuthem är en mycket viktig del i Föreningen Samvetet/Uppsala katthems arbete. Att vara akuthem innebär att man tar hand om en eller flera katter i sitt hem, som om det vore ens egen, tills det att vi har plats på katthemmet eller hittar ett permanent hem till den. Som akuthem står du för utgifter för mat, sand, toalådor och givetvis god daglig omvårdnad. Föreningen Samvetet står för kattens samtliga veterinärvårdskostnader såsom vaccinering, kastrering, id-märkning, avmaskning samt eventuella övriga veterinärkostnader. 

De katter vi i första hand placerar i akuthem är katter som är i behov av vård och/eller rehabilitering, dräktiga honor eller honor med kattungar. Det kan också vara skygga katter som kräver särskilda hänsyn. Övriga katter placeras på katthemmet. De skygga katterna behöver mycket tid av dig som akuthem för att övervinna sin rädsla för människor. För honor som är dräktiga är det extra viktigt med lugn och ro. Samtidigt är det viktigt att de små ungarna, genom akuthemsfamiljens omsorg och kontakt, blir sociala och trevliga. 

Det kan även förekomma att tamkatter som behöver omplaceras från sin tidigare ägare behöver ett akuthem tills plats finns på katthemmet eller ett permanent hem hittas.

Då några av katterna kan vara smittbärare vill vi att du som akuthem, om du har egna katter, ska kunna ha den nya katten avskilt från övriga katter den första tiden. Alla våra akuthemskatter ska vara innekatter så det är viktigt att dörrar och fönster hålls stängda eller att de är skyddade med nät eller annat. Självklart får katten gärna vara ute på en innätad balkong eller liknande men det ska inte finnas några möjligheter för katten att rymma. Vi prioriterar akuthem som har innätad/inglasad balkong/uteplats eller saknar balkong/uteplats helt och hållet. Dessutom ser vi helst att akuthemmet inte har ytterdörr rakt ut. 

Att vara akuthem innebär, precis som det låter, ett hem som behövs akut. Det kan röra sig om att ta emot en katt någon timme likaväl som några månader. Det är viktigt att tänka på hur man i förväg tänkt sig att göra när det blir semester, lov och helgdagar. Föreningen Samvetet har tyvärr ingen möjlighet att passa katter som utplacerats i akuthem.

Vid överlämnandet av akuthemskatten skrivs ett kontrakt där du förbinder dig att ta hand om katten på bästa sätt. Som akuthem får du även en kontaktperson från föreningen som hjälper till med stort och smått. Vår målsättning är att katten ska kunna bo kvar i sitt akuthem tills det finns plats på katthemmet eller kan flytta till sin nya ägare. Skulle du av någon anledning inte kunna ha kvar katten är det viktigt att du kontaktar din kontaktperson i god tid så att föreningen får möjlighet att hitta en ny lösning för katten. Detta kan ta upp till ett par veckor. Det kan också hända att du som akuthem får ta emot intressenter till katten i ditt hem.

Vi ser gärna att du har vana med katter sedan tidigare då många av våra katter är födda i det vilda och kan medföra en hel del arbete. Detta är dock inget krav! 

Är du intresserad av att bli akuthem? Fyll bara i denna intresseanmälan (länk) och skicka in (submit) så hör vi av oss!

Har du några frågor om att vara akuthem? Skicka ett mail till vår akuthemsgrupp akuthem@samvetet.com. Observera att vi inte tar emot några ansökningar via mail!

blobcat_colored_9cat_love_2cat_lovecat_sick_4cat_sick_5cat_sickcat_sponsorcat_support_2closeexampleeye_2eyefacebook_2facebookfillerheart_3heart_2heartinstagram_2instagramlikemenu_2menu_4menupixneyswishqrtop_wavetwitter_2twitter