Adoption

Det finns ett mycket stort antal hemlösa katter i Uppsala med omnejd. En del är födda utomhus, andra har helt enkelt villat bort sig och ingen ägare går att finna, några har blivit kvarlämnade när ägaren flyttat, medan andra blir hemlösa t.ex. då husse eller matte går bort. En del av dessa katter, med sin mer eller mindre traumatiska bakgrund, hamnar hos oss. Vårt huvudsakliga mål är att ta hand om dem och se till att alla dessa katter kommer till nya, trygga och kärleksfulla hem som passar dem. Vi adopterar ut katter inom en ca 4 mils radie (körvägen, inte fågelvägen) från katthemmet. Eventuellt kan vi göra undantag från den regeln. Kontakta adoption@samvetet.com om du bor utanför 4 mils radie men är intresserad av att adoptera katt från oss. 

Innekatter och utekatter

Vi adopterar huvudsakligen ut våra katter som innekatter. Det främsta skälet är att många av katterna redan har farit illa ute och vi vill inte riskera att katten hamnar i samma situation igen. Förutom den självklara risken att bli överkörd är det vanligt att katter blir inlåsta, följer med bilar, blir bortjagade av andra katter i konkurrensen om revir etc. Alla grannar kanske inte uppskattar katter i rabatter, sandlådor, trädgårdsmöbler mm och är inte alltid snälla mot ”inkräktarna”. Att ha en innekatt betyder inte att den aldrig kan få sol i pälsen eller snusa frisk luft. Har man balkong/uteplats ska denna nätas in eller så kan man bygga en trevlig rastgård. Ibland händer det att vi gör undantag från ovanstående regel. Förutsättningen är då att kattens nya hem måste vara beläget i en lantlig miljö, långt bort från större vägar, tät bebyggelse med biltrafik och andra faror. Endast vissa katter adopteras ut som utekatt.

Kattkompis

Vi adopterar aldrig ut kattungar som ensamkatter. Det händer mycket i kattens sociala utveckling under kattens första levnadsår och det är lätt hänt att en ensam kattunge inte lär sig att uppföra sig på ett naturligt kattsätt. De flesta kattägare har inte tid att leka och göra kattiga saker så ofta som katterna önskar. Man jobbar, träffar vänner, tränar etc. och under den tiden är det nödvändigt att katten också har något att sysselsätta sig med. Kattungar behöver mycket stimulans, lek och sällskap och det får de genom en kattkompis. En understimulerad katt riskerar att utveckla oönskade beteenden som t.ex. klösa på möbler, protestkissa utanför toalådan eller hålla ägaren vaken om natten och vilja leka. En del vuxna katter adopteras också ut på villkor att de får en kompis. Det sker t.ex. när vi uppmärksammat att en katt behöver extra sällskap och stimulans eller att två kattvänner som redan bor ihop och tycker mycket om varandra ska få fortsätta vara tillsammans. Även katter som kommer från kattkolonier känner trygghet i att ha en kattkompis. Vi har också katter som verkar ogillar sina artfränder och de vill förstås vara enda katten i hushållet. Att ha ensamkatt kräver också att man som ägare har mycket tid för att umgås med och aktivera sin katt. Våra adoptionsvolontärer har stor erfarenhet av vilka katter som kan fungera ihop, måste få fortsätta bo tillsammans eller kan fungera som ensamkatter. De hjälper er gärna att hitta rätt katt.

Små barn hemma

Har man små barn finns det några extra saker att tänka på när man skaffar katt. Det är viktigt att katten får vila och äta ifred och att man tar hänsyn till dess behov. Berätta för oss om barnen sedan tidigare är vana vid katter så hjälper vi er att hitta rätt katt utifrån era förutsättningar och erfarenheter. Hela familjen ska naturligtvis följa med på visning och träffa katten innan man bestämmer sig. En lättskrämd och känslig katt i en livlig barnfamilj är mindre lämpligt medan en social, trygg och utåtriktad katt säkerligen kommer att uppskatta all uppmärksamhet den får. Vårt mål är förstås att både katt och ägare ska trivas tillsammans.

Köparens ålder

För att adoptera en katt ifrån oss måste man vara myndig. Oavsett den nya ägarens ålder så måste denne, eller annan i hushållet stadigvarande person, utan problem kunna utföra alla praktiska saker som krävs av en kattägare; hålla rent i toalådan, transportera katten till veterinär vid behov, klippa kattens klor, o.s.v.

Försäkring

Föreningens katter är veterinärvårdsförsäkrade i Agria och ska även i sitt nya hem fortsättningsvis vara försäkrade. En försäkring är en stor trygghet för både katt och ägare. Som adoptionshem kan man välja att ta över kattens befintliga försäkring eller att nyteckna försäkring i ett annat bolag. En bra veterinärvårdsförsäkring kostar ca 1000-1500 kr per år, och om katten blir sjuk eller skadad behöver man aldrig tveka om man kan uppsöka veterinär. Se Agrias hemsida för mer information. 

Vad kostar en katt?

Att adoptera katt från Föreningen Samvetet kostar 1500-3000 kr beroende på kattens ålder och om det är en huskatt eller raskatt (med stamtavla). Föreningen Samvetets katter är alltid avmaskade, grundvaccinerade, kastrerade och chipmärkta. Föreningen lägger i genomsnitt 2500kr på varje katt innan de är adoptionsklara. Förutom kastrering, vaccinering och avmaskning så krävs många gånger behandling av sjukdomar, sårskador, förfrysningsskador, tandskador, benbrott, skabb, löss mm.

Övrigt Katter röker inte och ska därför inte heller utsättas för tobaksrök i sitt hem. Vi vill att våra katter får komma till rökfria hem eller där rökning sker utomhus, t.ex. på balkong. Katter är känsliga varelser och eftersom de tvättar sig genom att slicka på pälsen får de i sig giftiga ämnen som finns i miljön. Förutom luftvägsproblem löper katter ökad risk att drabbas av cancer om de utsätts för passiv rökning.  En självklarhet är att man som kattägare tar katten till veterinär regelbundet för vaccination och enklare allmänkontroll. Passa på att samtidigt kontrollera tandstatus för att på ett tidigt stadium upptäcka eventuella tandsjukdomar och skrapa tandsten i tid. För äldre katter (över 10 år) rekommenderar vi att man gör en seniorkontroll ibland och tar blodprov för att kontrollera funktion hos t ex lever och njurar. Många sjukdomar är behandlingsbara om de upptäcks i tid.blobcat_colored_9cat_love_2cat_lovecat_sick_4cat_sick_5cat_sickcat_sponsorcat_support_2closeexampleeye_2eyefacebook_2facebookfillerheart_3heart_2heartinstagram_2instagramlikemenu_2menu_4menupixneyswishqrtop_wavetwitter_2twitter