Att adoptera katt från oss

Adoptionsprocessen
Att hitta, träffa och skriva intresseanmälan på en katt

1)  Tänk efter före - Det absolut första steget är att läsa vad du behöver tänka på INNAN du skaffar katt.

2)  Ta del av våra villkor - Läs om adoption från oss och godkänn våra adoptionsvillkor.

3)  Boka tid - När detta är gjort går du in på vår tidsbokning och reserverar tid för ett besök på katthemmet. Du kommer att få en reservationsbekräftelse som innehåller en länk till en intresseanmälan

4)  Fyll i intresseanmälan - svara på de korta frågor som finns i intresseanmälan och skicka in den (Submit). Om du så önskar är du också välkommen att skicka ett mail till adoption@samvetet.com och berätta lite om dig själv, ditt liv och vad du kan erbjuda katten.

5)  Din reservation blir en bokning - när vi granskat din intresseanmälan så bekräftar vi din reservation. Du har då en bokning och får ett bekräftelsemail på detta. Om det av din intresseanmälan framgår att en adoption från oss inte är det bästa för dig så hör vi av oss via mail.

5)  Besök på katthemmet - Du besöker katthemmet och går tillsammans med en adoptionsvolontär igenom dina önskemål. Vi ser alltid till kattens bästa i detta samtal!

6)  Träffa en katt - Om vi tillsammans hittar en katt som kan passa så får du gå in i kattens rum och hälsa på den. Tänk på att ta det lugnt och låt katten vänja sig vid dig. Vissa katter är väldigt känsliga för plötsliga rörelser och höga ljud.

7)  Skriv en adoptionsansökan - Känns det som att det är rätt katt så skriver du en adoptionsansökan. 

     → En adoptionsansökan är inte bindande, men skulle du av någon anledning ångra dig efter ansökan så meddela oss så fort som möjligt per mail.

8)  Få besked - Adoptionsgruppen går igenom alla ansökningar och väljer sedan den intressent som bedöms passa bäst ihop med kattens behov. Observera att det alltså kan finnas flera intressenter till samma katt!

Katter är, liksom människor, individer med en personlighet. Ibland behöver man besöka flera katter för att hitta rätt. Ta god tid på dig under besöket och passa på att ställa frågor till adoptionsvolontären!

Att tinga katt och komma på återbesök

1)  Tinga katt - Om vi väljer att gå vidare med just din adoptionsansökan så kontaktar en adoptionsvolontär dig via mail och du får möjlighet att tinga katten och fortsätta adoptionsprocessen.

 →  Vi behöver svar inom 24 timmar från det att du mottagit mailet från adoptionsvolontären.
 →  Får vi inte svar inom 24 timmar avbokar vi din adoptionsansökan och går vidare med annan intressent.
 →  När en katt är tingad kan ingen annan ansöka om adoption på samma katt.
 →  Tänk på att du ska kunna ta emot katten inom en period av 7 till 14 dagar efter det att du tingat den. I undantagsfall kan annat överenskommas.

2)  Återbesök - Nu får du boka in en tid för återbesök då du får träffa katten igen och verkligen få möjlighet att känna efter att du och katten är den perfekta matchningen. Du kommer att få en bokningsbekräftelse som du ska visa upp vid besöket.
Observera att återbesök kan endast bokas efter det att du träffat en adoptionsvolontär vid ett första besök och därefter fått en skriftlig bekräftelse på att vi gått vidare med din ansökan.

 →  Du bör hinna med två återbesök, helst inom en tidsperiod på 7 dagar.
 →  Under ditt återbesök ber vi dig att inte ställa frågor om katten till de volontärer som är i tjänst vid besöket eftersom dessa inte alltid har samma detaljkunskap om katterna som våra adoptionsvolontärer har. Kommer du på frågor kontaktar du istället din adoptionsvolontär.
 →  Sitt och prata med katten vid besöket så att din röst blir välbekant. Lek, kela och umgås med den.
 →  Det är inte tillåtet att vid ditt återbesök gå in till andra katter än just den/de du tingat. Skulle du känna att du vill träffa någon av våra andra katter måste du kontakta din adoptionsvolontär och tillsammans kan ni diskutera hur du ska gå vidare i adoptionsprocessen.
 →  Om du får förhinder så måste du avboka du återbesöket, se information i din bokningsbekräftelse.

3)  Efter återbesöket - Så kontaktar du adoptionsvolontären och meddelar om du vill fortsätta adoptionsprocessen eller inte.

 →  Vill du fortsätta bokar du in ytterligare ett återbesök, på samma sätt som vid första besöket.
 →  Vid detta andra tillfälle är det bra om du tar med dig t.ex. ett örngott eller liknande med hemmets lukt så att katten får vänja sig vid den.

4)  Beslut om adoption - Om du efter detta trots allt inte vill gå vidare med adoptionsprocessen måste du meddela adoptionsvolontären detta omgående så att andra kan få möjlighet att lämna intresseanmälan på katten.

När katten blir din

1)  Tid för flytt - efter dina återbesök och beslut om adoption kontaktar du adoptionsvolontären och ni bestämmer tillsammans en dag och tid när katten ska flytta hem till dig.

 →  Hemflytt ska ske senast 14 dagar efter tingning. I undantagsfall kan annat överenskommas med adoptionsvolontären. Om du ska näta in din balkong/uteplats rekommenderar vi starkt att börja arbetet så fort som möjligt efter att katten blivit tingad.
 →  Vi levererar personligen alla katter till sina nya hem. Detta dels för att vi vill se hur den ska bo, dels för att det kan vara skönt att ha en kattvan person som stöd om det t.ex. redan finns en katt i hemmet. Vi har då även möjlighet att svara på dina frågor samt komma med tips och råd.
 →  Det är viktigt att katten känner sig välkommen i sitt nya hem, använd tiden mellan tingning och flytt till att förbereda ditt hem för kattens ankomst!
 →  Observera att vi förbehåller oss rätten att avbryta adoptionsprocessen i de fall där vi anser att det nya hemmet inte uppfyller de krav vi har för kattens bästa. Detta gäller både innan katten levereras, om vi ser att djur och människa inte verkar matcha varandra, och när vi kommer hem med katten och hemmet inte stämmer med våra förväntningar. Ett exempel är om balkongen/uteplatsen inte är inhägnad på ett tillräckligt säkert sätt.

2)  Adoptionsavtal - Vid leverans skrivs ett kontrakt mellan dig och Föreningen Samvetet

 →  Du förbinder dig i avtalet att vårda katten väl och att tillgodose dess behov.
 →  Adoptionsavtalet är ett elektroniskt avtal och du signerar avtalet på en dator/mobil/läsplatta som den som levererar katten har med sig. Avtalet skickas sedan till din mailadress.

3)  Betalning - sker via Swish (1232721694) i samband med leveransen eller innan katten levereras till vårt plusgiro (210613-6).

 →  Ange att det gäller adoption samt kattens namn vid betalning så att vi enkelt kan stämma av att betalningen inkommit.
 →  Vid betalning via plusgiro ska kvitto eller någon form av kontoutdrag uppvisas vid leverans.
 →  Katten tillhör Föreningen Samvetet fram till dess att full betalning erlagts.

Vad händer sedan?

Du har självklart alltid möjlighet att kontakta oss om problem skulle uppstå. Något oförutsett kan inträffa som gör att du inte längre kan ta hand om din katt och du behöver omplacera den - det kan vara sjukdom, dödsfall eller ändrade familjeförhållanden. Det skulle också kunna vara så olyckligt att din nya katten absolut inte går ihop med den katt du redan har. 

Vi är intresserade av att veta hur det går för katterna och tar därför tacksamt emot rapporter och bilder på katterna i deras nya hem. 

Att adoptera en utekatt

De katter som adopteras från oss bör i de allra flesta fall fortsätta sitt liv som innekatt. Ett fåtal katter som kommer till oss har förutsättningar att kunna fungera som utekatt, men endast i undantagsfall adopterar vi ut katter till ett uteliv. För att detta ska ske är vår generella regel att adoptionshemmet måste ligga minst 400 meter från regelbundet trafikerad väg/järnväg.
blobcat_colored_9cat_love_2cat_lovecat_sick_4cat_sick_5cat_sickcat_sponsorcat_support_2closeexampleeye_2eyefacebook_2facebookfillerheart_3heart_2heartinstagram_2instagramlikemenu_2menu_4menupixneyswishqrtop_wavetwitter_2twitter