Bli Akuthem

Att vara akuthem är en mycket viktig del i Föreningen Samvetet Uppsala katthems arbete. Det innebär att du tar hand om en eller flera katter i ditt hem som om det vore din egen tills det att vi har plats på katthemmet eller hittar ett permanent hem till den. Som akuthem står du för utgifter för mat, sand, toalådor och givetvis god daglig omvårdnad. Föreningen Samvetet står för kattens samtliga veterinärvårdskostnader såsom vaccinering, kastrering, id-märkning, avmaskning samt eventuella övriga veterinärkostnader. 


Vi ser gärna att du har lite vana med katter sedan tidigare så många av våra katter är födda i det vilda och de kan därför ”kräva” en hel del arbete. Detta är dock inget krav! 

Vi placerar i första hand ut katter som är i behov av vård och/eller rehabilitering, är dräktiga eller har kattungar eller katter som är skygga i akuthem. Övriga placeras på katthemmet. De skygga katterna behöver mycket tid av dig som akuthem för att övervinna sin rädsla för människor. För honor som är dräktiga är det extra viktigt med lugn och ro. Samtidigt är det viktigt att de små ungarna, genom akuthemsfamiljens omsorg och kontakt, blir sociala och trevliga. Det kan även förekomma att tamkatter som behöver omplaceras från sin tidigare ägare behöver ett akuthem tills plats finns på katthemmet eller hittar ett permanent hem. 

Då några av katterna kan vara smittbärare vill vi att du som akuthem, om du har egna katter, ska kunna ha den nya katten avskilt från övriga katter den första tiden. Alla våra akuthemskatter ska vara innekatter så det är viktigt att dörrar och fönster hålls stängda eller att de är skyddade med nät eller annat. Självklart får katten gärna vara ute på en innätad balkong eller liknande men det ska inte finnas några flyktvägar för katten. Vi prioriterar akuthem som har innätad/inglasad balkong/uteplats eller saknar balkong/uteplats helt och hållet. Dessutom ser vi alla helst att akuthemmet inte har dörr rakt ut.

Att vara akuthem innebär, precis som det låter, är ett hem som behövs akut. Det kan röra sig om att ta emot en katt om någon timme likaväl som om någon vecka. Tiden som katten bor i akuthemmet kan variera från ett par dagar till några månader. Det är viktigt att tänka på hur man i förväg tänkt sig att göra när det blir semester, lov och helgdagar. Föreningen Samvetet har tyvärr ingen möjlighet att passa katter utplacerade i akuthem. 

Vid överlämnandet av akuthemskatten skrivs ett kontrakt där du förbinder dig att ta hand om katten på bästa sätt. Som akuthem får du även en kontaktperson från föreningen som hjälper till med stort och smått. Skulle du av någon anledning inte kunna ha kvar katten är det viktigt att du kontaktar din kontaktperson i god tid så att föreningen har möjlighet att hitta en ny lösning för katten. Det kan ta upp till ett par veckor. Vår målsättning är att katten ska kunna bo kvar i sitt akuthem tills det finns plats på katthemmet eller kan flytta till sin nya ägare. Det kan hända att du som akuthem får ta emot intressenter till katten i ditt hem.

Vill du bli akuthem? Fyll i formuläret och klicka på ”skicka”. Observera att vi inte tar emot några ansökningar via mail. Har du några frågor angående att bli akuthem kan du skicka mail till vår akuthemsgrupp akuthem@samvetet.com

blobcat_colored_9cat_love_2cat_lovecat_sick_4cat_sick_5cat_sickcat_sponsorcat_support_2closeexampleeye_2eyefacebook_2facebookfillerheart_3heart_2heartinstagram_2instagramlikemenu_2menu_4menupixneyswishqrtop_wavetwitter_2twitter