Att tänka på - innan adoption

Att tänka på innan man skaffar katt

Innan man bestämmer sig för att skaffa en katt är det en del saker man måste tänka på och fundera igenom.


·      Har jag tid för en katt?  Även om en katt är väldigt självständig så behöver de en hel del sällskap och aktivering för att katten ska må bra. Jobbar du mycket och har en väldigt aktiv fritid kanske det inte passar att skaffa katt just nu.

·      Varför vill jag ha katt?Är det barnen som tjatar? Känner jag mig ensam? Har jag alltid haft katt och saknar en? Vad än skälen är till att du har börjat fundera på att skaffa katt bör du tänka igenom dem. Ge inte efter enbart för barnens tjat om du själv inte vill ha en katt. Barn tröttnar fort och kattungen växer snart upp och är inte liten och gullig längre. Om du känner dig ensam bör du fundera på om du vill ha en katt sedan också när du mår bättre. En katt är INTE en slit och släng vara. Det är inte acceptabelt att man gör sig av med en katt bara för att man tröttnat och sedan lite senare skaffa en ny när man känner sig ensam igen. 

·      Har jag råd med katt?Kanske kommer du att få en kattunge av en bekant eller köpa den för en mindre summa. Du kanske adopterar en katt ifrån oss. Även om det ibland kostar väldigt lite pengar att köpa katten bör du tänka igenom vad månadskostnaderna är för en katt. Katten behöver ju mat och kattsand. Den ska vara försäkrad och sedan ska den vaccineras en gång om året och undersökas av en veterinär. När den är stor nog bör katten kastreras. Dessa är stora engångskostnader som man måste ta med i beräkningarna. Har du riktig otur kanske katten blir sjuk. Även om du då har en försäkring så brukar den fasta självrisken ligga på runt 1500-3000 kronor. Den rörliga brukar ligga på runt 20% av det som är kvar efter att man räknat bort den fasta självrisken. Det kan bli mycket pengar att lägga ut.

·      Vad händer med katten vid ändrade familjeförhållanden?Idag finns en hel del annonser ute om katter som ska omplaceras antingen på grund av flytt eller på grund av tillökning inom familjen. Katten lever i 15-20 år och ibland längre. Mycket kan hända under dessa åren. Är du beredd på de prioriteringarna du ibland måste göra för kattens skull? 

·      Finns det allergi i familjen?Skaffa inte en katt om du vet med dig att det finns allergi i familjen. Har du redan en katt och någon i familjen blir allergisk kan man med rätt medicinering och vissa justeringar i hemmet behålla katten ändå. Detta gäller enbart om det inte är förenat med direkt livsfara för den som är allergisk.


Ta och fundera över dessa frågor. Det är ju trots allt ett stort ansvar att ta hand om en katt och det blir en hel del uppoffringar. Det gäller bara att tycka att det är värt det, hundra gånger om. 

blobcat_colored_9cat_love_2cat_lovecat_sick_4cat_sick_5cat_sickcat_sponsorcat_support_2closeexampleeye_2eyefacebook_2facebookfillerheart_3heart_2heartinstagram_2instagramlikemenu_2menu_4menupixneyswishqrtop_wavetwitter_2twitter